In het opwarmende klimaat is een weekje vorst in februri een winterfeestje. Het Lauwersmeer laat zich van een heel andere kant zien. IJs en sneeuw domineren het landschap.

Door de harde wind bij het begin van de vorstperiode, kan spectaculaire ijsvorming aan de oevers van het meer ontstaan. Deze foto’s zijn genomen bij de Hoek van de Bant, in minder winterse omstandigheden door diezelfde wind, een populaire plek voor surfers.

Op het wad bij Lauwersoog is veel ijsvorming, zodat de haven voor de boten moeilijk berreikbaar is.

Als het vriest trekken veel vogels met de vorstgrens mee naar het zuiden. De achterblijvers hebben het moeilijk door gebrek aan voedsel. Je ziet ze daarom wel op plekken verschijnen, waar ze normaal gesproken niet komen. Deze watersnip zit aan de slootkant bij de weg. Met zijn lange snavel  probeert hij in de zachtere grond onder de sneeuw nog een wormpje te prikken.

De eenden verzamelen zich in de wakken in het ijs of onder een bruggetje. De normaal zo schuwe dodaars vond nog een open plekje in het ijs. Hij zet zijn veren op, wordt een donzig bolletje en vergeet het gevaar.

Aan de patronen op de dijk aan de Kustweg is mooi te zien dat sneeuw er niet altijd maagdelijk wit uitziet

De vorst is verdreven en het winters weekje voorbij. Sneeuw en ijs smelten weg en als de zon doorbreekt en februari is een eind gevorderd, zullen de grutto’s weldra het land binnenvliegen en kan het voorjaar beginnen.