Water en wind zijn bij uitstek kenmerkende elementen van het Lauwersmeer en het aangrenzende wad. De wind valt zelden stil, maar als hij zwijgt, laten meer en wad  zich van hun  mooiste kant zien.  En met de meewerkende wolken, ziet de waterspiegel er fraai uit. Foto’s van een rondje langs meer en wad op een winsdtille dag geven een impressie.

We beginnen bij het Nieuwe Robbengat, oorspronkelijk een priel in het wad.

 

Als je doorrijdt voorbij de sluizen, verlaat je Groningen en ben je in Friesland. Links ligt de Egbert Schuldinkplaat, een ondiepte in de oude Lauwerszee. De waterkering is een fijne rustplek voor de vogels.

Terug over de Cleveringsluizen, waar het regenwater uit het achterland in het Wad wordt geloosd,

kom je bij de haven van Lauwersoog. Naast de dijk is de kustweg van Lauwersoog naar de Westpolder.

Als je de kustweg volgt heb je vanaf de dijk een prachtig uitzicht over het Groninger wad.

We volgen de weg en naderen de kwelders bij de Westpolder. De rijsdam, oorspronkelijk bedoeld voor landaanwinning, steekt nog net boven het hoge water uit.  Rechts is de dijk van het ingepolderde land zichtbaar.

Via de Westpolder, gaan we weer naar het Lauwersmeer en komen als het al  wat later is geworden, bij het Jaap Deensgat. Befaamd om de overstelpende hoeveelheid vogels, die je er kan aantreffen. Te bewonderen vanuit de kijkhut.

Even verderop is de Vlinderbalg. De avond is bijna gevallen en de laatste zonnestralen schijnen hun gouden licht op riet en water. Het rondje zit er op. We naderen  het punt, waar we zijn begonnen.