Het Lauwersmeer ontstond in 1969 door afsluiting van de Lauwerszee om het achterland tegen de zee te beschermen. Er werd een dijk aangelegd en de zee werd een meer. In de 50 jaar die volgden ontstond een prachtig natuurgebied, waar de invloed van de zee nog goed zichtbaar is aan de planten die je er aantreft. Er bloeien veel soorten die in kalkrijke gebieden voorkomen, zoals op de waddeneilanden.

Aan het begin van de zomer, begin juni, verschijnen de opvallend paars gekleurde rietorchissen. Op enkele plekken zijn ze massaal aanwezig.
Als de rietorchis op zijn eind is, komt in juli de moeraswespenorchis in bloei. Als je hem van dichtbij bekijkt is het een sieraad, mooi om een foto van te maken.Deze twee soorten zijn wel de meest algemene orchideeën in het gebied.

 

De parnassia is voor velen één van de meest favoriete duinplantjes. De naam kom je in vele settings tegen, van strandtent tot zorginstelling. Hij bloeit in de tweede helft van de zomer. Door de droogte van het afgelopen jaar, was de bloei niet optimaal. Hij houdt wel van wat vocht.

 

Een ander typisch duinplantje is het duizendguldenkruid met zijn opvallende kleuren. Een klein plantje, maar als je het weet, is hij door zijn opvallende paarse uiterlijk niet te missen. Hij komt veel voor en bloeit in de zomer.
De teunisbloem is veel groter en is een  algemene soort, die je veel in groepen ziet. Het is niet alleen een plant van de kust, maar houdt wel van arme grond en wat kalk. Het bijzondere is dat hij tegen de avond tot bloei komt. Dat gaat tot in het najaar door.
De herfstbitterling, een duinplant, is een zeldzaamheid aan het worden, maar gelukkig komt hij nog wel voor. Onder meer op een veldje aan de Rug, is hij nog uitgebreid te zien. Hij bloeit tot in het najaar.

 

De duindoorn, met zijn uitbundig gekleurde bessen, is een alom aanwezige struik. De bessen kleuren naar mate de zomer vordert steeds feller oranje. Je kan er lekkere jam van maken, tenminste ik vind het lekker. Als het vriest, zoals op deze foto, zie je vaak groepen kramsvogels, die de bessen eten.