Je ziet niet zo vaak een vos in het Lauwersmeer. Ze leven vooral in de schemer of als de nacht valt. Dan scharrelen ze hun kostje bij elkaar. Prachtige dieren, maar niet alle natuurliefhebbers zijn er gek op, omdat ze ook eieren van op de grond broedende vogels eten. Vooral op de waddeneilanden zijn er daar veel van en worden vossen er geweerd.

De ree zie je veel vaker dan de vos, al is hij ook meestal in de schemering of ’s nachts actief. Op plekken waar het rustig is, zoals de Ezumakeeg, tref je ze ook wel vaak overdag aan. Vooral in de winter wel in groepen, omdat ze dan minder territoriaal zijn

 

Niet in het meer, maar wel in de haven van Lauwersoog kom je soms een zeehond tegen. Ze leven op het wad, dus als je een tochtje naar de zandplaten maakt, kun je ze uitgebreid bekijken. Hier  werden de zeehonden uitgezet door de opvang in Pieterburen.

De Schotse hooglanders moeten de groei van struiken en bomen in het Lauwersmeer tegengaan. Als het warm is zoals hier, zoeken ze het water op voor verkoeling. Geen wonder als je ook in de zomer een winterjas draagt.

Hier is goed te zien dat de
konikpaarden kuddedieren zijn, hier in de Ezumakeeg. In het begin van dit jaar zijn er overtallige paarden van de Oostvaardersplassen naar het Lauwersmeer verplaatst.

Een jonge spreeuw is op zoek naar voedsel bij het Gallaway rund. In de ruig behaarde vacht zitten veel vliegjes en kleine beestjes.